Niet naar de kunstacademie?

Het einde van het schooljaar komt steeds dichterbij, wat betekent dat ik de vooropleiding op de kunstacademie bijna ga afronden. De laatste les moeten we ál ons werk laten zien (help, hoe ga ik dat allemaal meenemen) en zo wordt er beoordeeld of je door kunt stromen naar een bachelor op de kunstacademie. Mijn evaluaties van de afgelopen blokken gingen gelukkig allemaal goed en heb daarom wel een goede kans dat dit gaat lukken, denk ik. Toch heb ik besloten om niet naar de kunstacademie te gaan.  

Omdat ik wilde weten of kunstonderwijs bij mijn paste, heb ik nadat ik vorig was geslaagd, besloten om de vooropleiding op de kunstacademie te doen. Ik weet nog dat mijn leraren op mijn diploma uitreiking een beetje verbaasd waren hierover, want aangezien ik best wel een nerd was (pas blij met een 8) op school, dachten zij dat ik iets van natuurkunde of iets in die richting ging studeren. 

Maar oké, ik ben er dus achter gekomen dat kunstonderwijs (in ieder geval op dit moment) niet iets voor mij is. Omdat de vooropleiding vooral praktisch was, miste ik het leergedeelte, met name technische vakken. Het creatieve gedeelte vond ik natuurlijk wel heel leuk, maar soms werd het mij allemaal een beetje te vaag en zweverig; opdrachten zoals dit: kruip door de buurt, ga een gevecht aan met een schilderij, wordt archeoloog van je eigen vondsten, etc. Ik wilde soms ook gewoon mooie dingen kunnen maken, zonder een heel verhaal te vertellen en uit te leggen waarom die berg afval mijn innerlijke gevoel uitdrukt. 

Maar toen ik besloten had om niet naar de kunstacademie te gaan, zat ik weer met het grote studiekeuze probleem. Wat dan wel? Ik heb weer aan sterrenkunde zitten denken, maar het droombeeld van de hele dag door de telescoop kijken, is in realiteit toch iets anders.

Ik was al eens eerder naar de open dag van de technische universiteit Delft geweest en toen sprak de studie industrieel ontwerpen mij ook al aan. Toen ik mij nog beter in deze studie ging verdiepen ben ik er achter gekomen dat dit precies is wat ik zocht: een combinatie van techniek en creativiteit.

En o ja, hier heb ik het bewijs dat ik ook wel een beetje technisch ben. Samen met een vriendin heb ik vorig jaar een strandbeest geprobeerd te maken voor ons profielwerkstuk. Klik hier voor de echte strandbeesten van Theo Jansen.

Er was alleen één probleempje: numerus fixus, oftewel er waren maar een aantal plaatsen vrij voor deze studie. Toen ik 1 maart al mijn online opdrachten en cijfers had ingestuurd was het meer dan anderhalve maand wachten op de uitslag......... 

Anderhalve maand later bevond ik mij in Gent bij een vriendin. Omdat zij vorig jaar niet was aangenomen voor geneeskunde had zij het nog een keer geprobeerd en ook haar uitslag zou ze op dezelfde dag te weten komen. "Sonia, ik heb twee mailtjes", was het eerste wat ik op zaterdag ochtend 15 april hoorde. Dit betekende dat de uitslagen bekend waren. Na een paar minuten twijfelen of ik mijn mail zou openen, zat er toch niet anders op dat toch te kijken. Trillend onder mijn dekens openende ik mijn mail en net toen ik een vreugdekreetje uit riep, hoorde ik het ook van de andere kant van de kamer. 

ALLEBEI AANGENOMEN!

Hierna volgde nog meer vreugdes kreetjes een meerdere vreugde dansjes in onze pyjama's. 

Of ik per se later industrieel ontwerper wil worden? Geen idee. Voor nu vind ik het een fijne studie, waar ik creatief en technisch bezig kan zijn én dat ik ook iets goeds voor de wereld kan betekenen. Ondanks dat ik niet naar de kunstacademie ga, ben ik toch erg blij dat ik dit jaar de vooropleiding doe. Ik heb al zoveel geleerd, nieuwe dingen uitgeprobeerd (nooit gedacht dat ik een 2x2 meter schilderij zou maken) en leuke, nieuwe mensen ontmoet. 

Voor de rest blijf ik gewoon fotograferen, tekenen, schilderen en andere dingen creeëren en wie weet waar dat toe leidt. 

Weet jij al wat je wilt studeren? Of wat studeer jij?  
En veel succes voor de eindexamen kandidaten! You can do this!

11 comments

 1. Wauw, wat een sterke keuze van je om niet door te doen! Maar ik snap je redenering wel volledig. En zó spannend dat jullie allebei op hetzelfde moment de mail lazen, gelukkig waren jullie allebei geselecteerd/geslaagd! Proficiat hoor :D Die richting klinkt trouwens heel leuk, ben benieuwd wat je allemaal gaat doen! Liefs :)

  ReplyDelete
 2. Gefeliciteer dat je bent aangenomen! Zelf doe ik de studie Kunst&Techniek en ik vind dit ook een erg leuke combinatie, maar soms mis ik wel het theoriegedeelte (is er wel, maar heel weinig). Veel plezier in Delft :)

  ReplyDelete
 3. Aaaaah, Sonia, wat ben ik blij voor je! Dat je nu eindelijk dit jaar, die een beetje/heel erg is tegen gevallen, achter je kan laten en aan een nieuwe opleiding kunt beginnen! Ik gun het je zo, en ik ben zo blij voor je dat je aangenomen bent! Als jij straks een mega coole opleiding doet ga ik wel weer een beetje tegen je op kijken hoor. Hoe jij al die avonturen gewoon aangaat, echt respect! (Lees: In je eentje even in Utrecht wonen zonder dat je daar iemand echt kent). Je bent mijn voorbeeld, mijn inspiratie en een hele goede vriendin! Kan niet wachten al je verhalen volgend jaar weer te mogen horen, en je weer op je nieuwe adres op te zoeken om samen Noodles en groentenships te gaan eten (of misschien wel een croissantje als ontbijt? ;)) Liefssssssss

  ReplyDelete
 4. Whaaaa wat een toeval! Mijn vriendje heeft ook te horen gekregen dat hij aangenomen is voor precies dezelfde studie! Gefeliciteerd! Volgens mij is het inderdaad echt de perfecte combi tussen praktijk en theorie :) Oh en als je bij hem in de klas komt, zou ik het helemaal super grappig vinden ;)

  ReplyDelete
 5. Heeeey Sonia, ik herken dit zo erg! Ik zit nu in de 5e van het gym (en ben best wel soortvan een nerd) en moet een studiekeuze gaan maken. Ik hou van lekker creatief bezig gaan maar ook gewoon van inhoudelijk dingen leren. Ik ben bij de open dag van een kunstacademie wezen kijken en het leek me gewoon superleuk maar ik dacht dan wel weer dat ik het echt leren zou missen, of de diepgang. Op het moment neig ik ook naar iets van industrieel ontwerpen (ik heb het bij alle universiteiten, behálve bij delft, al bekeken.)(bij de TU/e en bij twente viel het mij best tegen dus ik hoop dat het in delft me wel aanspreekt :), of bouwkunde, gewoon iets dat creatief en toch ook hard nadenken is! (maar dat is best lastig te vinden...) Wat super dat je bent aangenomen, heel veel plezier!!!

  ReplyDelete
 6. Ik las het van de week op Facebook, leuk dat je nu iets hebt gevonden wat waarschijnlijk echt bij je past. Ik ben blij voor je :)

  ReplyDelete
 7. Gefeliciteerd!!! Hopelijk ga je het super naar je zin hebben op je nieuwe studie(vast wel)

  ReplyDelete
 8. Gefeliciteerd dat je bent aangenomen, die opleiding klinkt heel leuk! Ik doe ook de vooropleiding op de kunstacademie en ik heb het ook een beetje met dat 'zweverige'gedoe, het is vooral heel conceptueel en praten over waarom je iets vind etc. terwijl ik gewoon mooie dingen wil maken. Anyway, fijn dat je nu een goede studie hebt gevonden! :)

  ReplyDelete
 9. Ah gefeliciteerd meid dat je bent aangenomen!! De studie klinkt inderdaad perfect voor jou, een combinatie tussen technisch en creatief. Ik doe dit jaar examen maar weet gelukkig al een tijdje dat ik Engels wil gaan studeren ;)

  ReplyDelete
 10. Je gaat het helemaal top doen Sonia, weet ik zéker! ((((: En best wel handig dat tussenjaar dat je zo écht er bent achtergekomen wat nu hetgene is dat het beste bij je past ((:

  ReplyDelete
 11. Wat fijn dat de vooropleiding je een goed beeld hebt gegeven van wat je in ieder geval niet wilt! En tof dat je nu een opleiding hebt gevonden die bij je past, gefeliciteerd dat je bent aangenomen! :)

  xx Alex

  ReplyDelete

2015 - © Little universe in my mind. Design by MangoBlogs.