a social media detox + wat tips

Instagram is een platform waar ik met veel plezier mijn foto's en creaties deel, geïnspireerd raak en met leuke mensen in contact kom. Maar naast deze positieve punten betrap ik me er de laatste tijd regelmatig op dat ik doelloos, voor een lange tijd verloren ben in de grote social media wereld. 

Natuurlijk is dit af en toe niet erg, maar als dit vaker gebeurd is dit zonde van je tijd. Daarom besloot ik een week lang geen social media meer te gebruiken: "a social media detox". Even weer focussen op andere (belangrijkere) dingen. Dit was fijn. Opeens had ik zo veel meer vrije tijd en maakte ik tijd voor dingen die ik al heel lang wilde doen: ik ging bijvoorbeeld eindelijk naar de bibliotheek om boeken te lenen, zag de The Minimalists documentaire en begon weer aan een nieuwe tekening. 

Maar zoals ik al eerder zei, vind ik ook heel veel dingen leuk aan social media. Nu de "detox" weer voorbij is, wil ik het allemaal een beetje anders aanpakken: "It's all about balance." Tijd besteden aan social media, maar tegelijk ook tijd overhouden voor andere dingen die je leuk vind om te doen. 

Daarom heb ik wat punten opgeschreven die mij en hopelijk ook jou kunnen helpen bij het vinden van die balans. Hierbij focus ik vooral op instagram, aangezien dat de social media is, die ik het meeste gebruik, maar ik denk dat deze tips wel voor alle online platforms gelden! Natuurlijk is ieder mens verschillend, dus deze tips zullen vast niet iedereen helpen, maar toch hoop ik dat je er iets aan hebt!

Create > Consume
Je kan uren kijken naar de prachtigste foto's, mooie tekeningen, leuke filmpjes, noem maar op! Maar terwijl al die mensen hun creaties delen, ben jij alleen maar bezig met het "consume" deel. Zorg er voor dat je hier niet te veel tijd aan kwijt bent, want zo heb je veel minder tijd om zelfs iets te creëren! 

Unfullow & Unsubscribe
Volg alleen mensen die je inspirerend, aardig of leuk vind. Het kan misschien gemeen voelen om mensen te ontvolgen, maar als ze geen waarde (meer) voor jou toevoegen, dan is dat toch de beste oplossing. Toen ik bijvoorbeeld laatste een fan-video van Glee op mijn Facebook zag voorbij komen, besloot ik dat het toch wel hoogste tijd is om alle leden van Glee te ontvolgen. (Net als de Twilight fan pagina.. tja,  dat waren mijn fan tijden haha....)

Maar begrijp me niet verkeerd: je hoeft nu niet opeens tientallen mensen te gaan ontvolgen. Alleen als je het gevoel hebt dat je dat account niet (meer) leuk en inspirerend vind. Zo heb je minder foto's om door heen te scrollen en besteed je ook geen tijd meer aan posts die je niet inspireren.

Een detox
Als je eventjes geen tijd besteed aan social media, kom je er achter hoeveel andere dingen je ook kan doen. Misschien wilde je altijd al meer lezen of met dat éne schilderij beginnen, maar is je telefoon checken toch net even wat makkelijker....

Natuurlijk hoef je dit niet per se een hele week te doen. Een dagje kan ook al helpen! En nog een tip: doe het samen met iemand anders, zo kunnen jullie elkaar motivatie geven om door te gaan!

Geen telefoon in je slaapkamer
Door het blauwe licht wordt je biologische klok verward. Je hersenen krijgen een signaal dat het dag is, wat er voor zorgt dat je slechter slaapt. Toch denk ik niet dat ik de enige ben die vaak tot laat op zijn/haar telefoon aan het staren is. Daarom moet je eigenlijk je telefoon uit je slaapkamer houden als je gaat slapen. Koop een "old school" wekker, zodat je telefoon niet het eerste is wat je ziet als je wakker wordt. Ga lezen, teken wat of schrijf in een notitieblokje voordat je gaat slapen. Dit zal voor meer rust in je hoofd zorgen, laat je beter slapen én zorgt er voor dat je minder tijd op je telefoon verspilt. Drie vliegen in één klap!

Focus niet op de getallen
Zeker als je begint met instagram/bloggen/youtube etc. is is het makkelijk om erg op getallen te focussen. Maar probeer dan bij jezelf te denken waarom je een blog bent begonnen. Om duizenden volgers en bezoekers te hebben of om iets te creëren waar je passie voor hebt?

Ik weet het, soms kan het frustrerend zijn als een hele tijd op hetzelfde aantal volgers zit, dat de mensen om je heen opeens heel hard groeien of dat mensen je opeens allemaal gaan ontvolgen. Natuurlijk is het leuk als veel mensen je creaties leuk vinden of je artikels lezen, maar het belangrijkste is dat JIJ er plezier in hebt.   

Stop met vergelijken
Bijna iedereen laat hun beste kant zien in het online wereldje.  Mensen die prachtige reizen maken, mensen die er op elke foto geweldig uit zien en mensen die altijd lachen. Maar probeer je er zelf altijd aan te herinneren: social media is not real life.

Vaak betrap ik mezelf er op dat ik de accounts bekijk van geweldige fotografen en kunstenaars en bij mezelf denk: "Aaah hun foto's zijn zo veel mooier...... Kon ik dit maar...... Mijn foto's zijn echt niet mooi....." Hiet schiet je helemaal niks mee op. Je mag mensen bewonderen, maar pas op dat je niet te veel vergelijkt. Dit kan je namelijk erg onzeker maken, wat nergens voor nodig is!

Pak (nieuwe) hobby's op
De tijd die je overhoud door minder tijd aan social te besteden, moet je natuurlijk niet opvullen met op de bank liggen. Nu heb je eindelijk tijd om meer te lezen en misschien dat ene muziek instrument te leren spelen. Persoonlijk vind ik het heel fijn om 's avonds voordat ik ga slapen even te lezen en in de ochtend tijdens mijn ontbijt wat te tekenen. Ook probeer ik altijd een boek mee te nemen, waardoor de verleiding om je telefoon even te checken minder groot is. 


Zo, dit waren denk ik wel alle tips die ik kon bedenken. Een beetje een ander soort artikel dan dat ik normaal schrijf: meer tekst dan plaatjes, maar ik had wel eens zin in wat anders. Hopelijk heb je er wat aan!

Heb jij ook wel eens het gevoel tijd te verspillen aan social media? 
En heb jij nog andere tips? 

5 comments

 1. Het vergelijken dat is denk ik echt de grootste valkuil. Je wilt net zo worden als die éne blogger/vlogger/instagrammer maar het beste is gewoon om dicht bij jezelf te blijven en vooral uniek te blijven.

  ReplyDelete
 2. Ik ben net de persoon die nooit tot het scrollen van de feed komt, haha. Ik plaats enkel foto's en kijk soms eens de verhalen na, haha. Oeps. Maar een beetje extra detox'en kan nooit kwaad natuurlijk. (Hoe leuk is die foto, oh)

  ReplyDelete
 3. Knap van je dat je een hele week geen social media hebt gebruikt! Ik wil ook nog eens een social media detox doen, om te beginnen met een dag haha. Goede tips allemaal, zo waar ook! Social media is leuk, maar je moet er niet teveel tijd mee verspillen en daarbij is het inderdaad echt geen real life :)

  ReplyDelete
 4. Superknap! Ik heb een maandje terug ook een social media detox gedaan, en je hebt gelijk: je kunt ineens zoveel andere dingen doen. :) Maar ik ben stiekem ook wel blij dat ik Social media weer kan gebruiken! :)

  ReplyDelete
 5. Heel mooi en inspirerend artikel Sonia. Wat betreft vergelijken, ik doe het echt te vaak. En jij vergelijkt jezelf met anderen? Ik bedoel, hallo Sonia!? Heb je je eigen foto's al goed bekeken? Jou foto's inspireren mij. Die ene artikel met foto's met een spiegel is zo mooi. En wat betreft getallen, ja dat doe ik ook echt te vaak..

  ReplyDelete

2015 - © Little universe in my mind. Design by MangoBlogs.