Tips voor een betere concentratie tijdens het leren

Deze afgelopen periode heb ik het enorm druk gehad en de komende tijd wordt misschien nóg wel drukker. Niet alleen omdat ik heel veel dingen moet, maar ook omdat ik heel veel wil doen. De laatste 95 dagen van mijn middelbare school carrière zijn aangebroken, wat betekent dat het eindexamen toch wel gevaarlijk dichtbij komt. Op dit moment zijn mijn cijfers goed, maar voor het eindexamen stel ik hoge eisen aan mijzelf. Naast school en mijn bijbaantje wil ik natuurlijk ook nog leuke dingen kunnen doen, zoals: creatief bezig zijn, met vriendinnen afspreken, klarinet spelen en regelmatig bloggen. Tja, misschien is dit niet echt de handigste tijd geweest om een blog te beginnen, ahum... Vind jij het soms ook moeilijk om je te concentreren? Dan heb ik hier wat handige wat tips voor je. 


Zorg voor een nette kamer
Zeker als je net als ik niet zo'n grote kamer hebt, kan het zijn dat je snel wordt afgeleid. Vaak is mijn muur interessanter dan latijn en tijdens de toetsweek is opruimen meestal mijn grootste hobby. Natuurlijk hoeft je kamer niet piek fijn in orde te zijn, maar zorg er wel voor dat je alles kan vinden en niet onnodig door de rommel wordt afgeleid!


Slaap voldoende
Wat veel mensen doen is nachten doorhalen om te leren, wat eigenlijk juist een van de slechte manieren om te studeren is. Slaap is immers heel belangrijk voor het onthouden van informatie. Zorg er daarom voor dat je op tijd naar bed gaat, zodat je de volgende morgen fit de toets kan maken.


Wees realistisch 
"Vrijdag: 60 sommen wiskunde en twee paragrafen natuurkunde. Zaterdag: Engels boek uitlezen, 100 regels latijn en twee hoofdstukken scheikunde" 

Oké, misschien is dit een beetje overdreven, maar toch maak ik vaak onrealistische planningen. Aan zulke planningen heb je niets. Het enige wat ze opleveren is onnodige stress en schuldgevoelens. Een planning kan erg handig zijn en het geeft je de benodigde structuur, maar zorg er dan wel voor dat je jezelf niet met onmogelijk veel werk opzadelt. 


Doe afleidende elektronica uit
Het is makkelijk om eindeloos veel tijd te besteden aan blogs lezen, foto's bekijken op instagram, whatsappen en ga zo maar eventjes door...  Voor je het weet is er alweer twee uur voorbij gevlogen! Doe daarom je telefoon en je computer uit  (tenzij je die voor school nodig hebt natuurlijk) tijdens het leren. In die paar uurtjes mis je heus geen belangrijke nieuws op whatsapp. Als je muziek wilt luisteren kan dat ook op andere manieren. Misschien heb je ergens nog wel leuke cd's staan of heb je net als ik een platenspeler. 


Neem regelmatig kleine pauzes
Pauzes nemen is super belangrijk. Geen mens kan zich uren non- stop concentreren. Neem daarom om de zoveel tijd een kleine pauze, waarin je iets heel anders gaat doen. Bijvoorbeeld: even een frisse neus halen, bewegen of even iets tekenen. 


Zorg voor genoeg eten
Niet iets zo vervelend als een knorrende maag tijdens het leren. Zorg daarom voor lekker en gezond eten: worteltjes, nootjes, pure chocolade, fruit,  maiswafels met pindakaas en ga zo maar door. Natuurlijk kan je ook kiezen voor voor minder gezond eten, maar pas op, suiker is niet goed voor je concentratie!


Ga buiten de deur leren
Zelf vind ik het altijd heel fijn om te leren in cafeetjes. Niet alleen omdat ik dan heerlijke koffie kan drinken, maar ook omdat bijna iedereen om je heen ook aan het leren is. Dit geeft je motivatie om door te gaan en niet meteen te stoppen bij die ene moeilijke som. Een andere optie, die misschien wat fijner voor je portemonnee is, is de bibliotheek. Meestal heeft elke bibliotheek wel een goede studieplek, zeker de centrale oba in Amsterdam!


Doe iets comfortabels aan
Niemand hoeft te zien dat je in een knalroze pyjama broek met een oversized groene sweater (mijn outfit op dit moment)  aan het leren bent, tenzij je buiten de deur leert natuurlijk. Maar doe ook dan iets aan wat lekker zit. Als ik naar de bibliotheek ga, zie ik veel mensen met jogging broeken, want een kriebeltrui of een te strakke broek kunnen je erg afleiden.


Begin op tijd
Vroeg beginnen zorgt voor meer vrije tijd in de avond en minder stress. Het beginnen zelf is vaak één van de moeilijkste dingen, dus zorg ervoor dat je dit moment niet uitstelt. Denk bij jezelf: Hoe eerder ik begin, hoe productiever ik kan zijn en hoe meer vrije tijd ik over heb!


Zo, dit zijn wat tips die mij helpen om beter te kunnen leren. Ik kan natuurlijk niet garanderen dat ze bij jou ook werken, maar ik hoop natuurlijk van wel!

Liefs,
Sonia

Heb jij nog een goede tip?

12 comments

 1. Dankjewel voor je lieve reacties op mijn blog, ik vind jou blog ook suuuuper leuk! En toevallig kan ik deze tips echt heel goed gebruiken aangezien ik dinsdag mijn herkansing heb voor een tentamen die ik MOET halen (even huilen)..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Fijn dat mijn tips van pas komen :). Heel veel succes met je tentamen, YOU CAN DO THIS!

   Delete
 2. Oh, wat een fijne tips, Sonia! Ik ben heel erg van het plannen en vind vooruit werken en plannen erg prettig werken! Wat heb je trouwens een leuk kamertje. LOVE de inrichting!!!

  ReplyDelete
 3. Mooie foto's, vooral die eerste! Het werkt inderdaad zo goed om buiten de deur te gaan leren, omdat je er dan ook echt zit om te léren en minder snel afgeleid wordt. Ik doe trouwens vaak bijvoorbeeld 50 minuten leren en dan 10 minuten om thee te zetten, rondje te lopen etc etc, werkt voor mij ook heel goed. Succes!

  Liefs, Janna

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, dat 50 minuten leren en 10 minuten pauze nemen moet ik ook maar eens een keer proberen. Het lijkt mij wel moeilijk, maar je bent dan wel productief! Ik drink ook altijd lekker veel thee. Thee drinken helpt mij ook om beter te kunnen concentreren! :)

   Delete
 4. Een nette kamer, goed eten en comfy kleding. Dat heb ik echt nodig om goed te leren. Tegenwoordig zet ik ook heel vaak een timer en leer ik afwisselend. Dat werkt erg goed. En natuurlijk gewoon geen telefoon in de buurt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, een timer is ook wel een goede tip, dankjewel! :)

   Delete
 5. Spannend dat de examens eraan komen! Tijd om te knallen. Ik ben momenteel begonnen aan mijn scriptie, dus zal ook een hoop werk moeten verrichten. Fijn dan ook, deze tips. Zeker belangrijk om af en toe even pauze te nemen, dat wil ik nog weleens vergeten. Maar na een paar uur is de concentratie dan echt gewoon op - eigen schuld, dikke bult! Fijne blog heb je trouwens, kwam hier zojuist via-via terecht. Ik ga je volgende posts volgen :)!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heel veel succes met je scriptie. Je gaat hem vast heel goed maken! Ik neem juist iets te vaak pauzes, haha. En ik vind het super leuk om te horen dat je mijn blog fijn vindt, dankje! :)

   Delete
 6. Oh, dankjewel voor de tips!!! :) Die zal ik onthouden!

  Groetjes Hannah

  ReplyDelete
 7. Wat een handige tips! :-)

  xoxo
  www.its-dash.com

  ReplyDelete

2015 - © Little universe in my mind. Design by MangoBlogs.